Hovězí líčka na majoránce s česnekem a žampiony
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězích líček
- mletý černý pepř
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce
- olej
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžička hnědého cukru
- sůl
- maso-zeleninový vývar
- 2 lžíce sušené majoránky
- 4 stroužky česneku
- 4 velké žampiony
Postup Hovězí líčka na majoránce s česnekem a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Hovězí líčka upravíme, odstraníme blanky a nakrájíme na menší kousky, které posypeme černým pepřem, vložíme do misky, k masu přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a jalovce a nakonec maso potřeme olejem. Dáme do lednice uležet do druhého dne.
Použijeme pekáček, který je vhodný jak na plotnu, tak i do trouby.
Do pekáčku vlijeme olej z masa a přidáme sádlo, tuk necháme roztopit a na něm zprudka opečeme líčka z obou stran. Až se maso zatáhne, přihodíme do pekáčku na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme dohněda (ne do připálení!), přidáme rajský protlak a cukr a vše necháme zkaramelizovat.
Podlijeme vývarem, opatrně osolíme, pokud je vývar solený, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme při 170°C asi 1,5-2 hodiny, průběžně podléváme vývarem. Až jsou líčka téměř měkká, troubu ztlumíme na 150°C, přidáme pokrájené žampiony, prolisovaný česnek a majoránku a pečeme do úplného změknutí masa.
Pokud je třeba, maso se šťávou dosolíme, odstraníme bobkové listy, kuličky nového koření a jalovce. Šťávu není třeba zahušťovat či ředit, pokud jako přílohu zvolíte bramborovou kaši.