Hovězí líčka na hořčici, celeru a chilli papričkách
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 000 g hovězích líček
- 300 g celeru
- 100 g cibule
- 200 ml červeného vína
- 500 ml silného vývaru
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku
- nové koření
- bobkový list
- tymián
- rozmarýn
- olej
- máslo
- sůl
- pepř
- Na naložení:
- 2 lžíce ostřejší hořčice
- 2-3 drcené červené chilli papričky
- olej
- sůl
- pepř
- 50 ml červeného vína
Postup Hovězí líčka na hořčici, celeru a chilli papričkách
Postup přípravy receptu
-
Hovězí líčka kuchyňsky upravíme a potřeme směsí z hořčice, trošky oleje, nadrcených chilli papriček, soli, pepře a 50 ml vína. Takto naložená líčka dáme do chladu na 24 hodin.
Ve větší nádobě, která je použitelná i na pečení v troubě rozehřejeme olej a naložená líčka na něm zprudka z obou stran opečeme.
Poté líčka vyjmeme. Na výpeku pozvolna orestujeme na kousky pokrájený celer a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, koření, opět orestujeme, zalijeme červeným vínem, necháme vyvařit, přidáme silný vývar a opět přivedeme k varu (základ je potřeba orestovat na tmavou barvu, přidat se můžou i třeba houby).
Do této omáčky vložíme zpět opečená líčka a přiklopíme. Nádobu s líčky vložíme do trouby vyhřáté na cca 120°C a pomalu pečeme cca 120-180 minut. Měkká líčka vyndáme z nádoby a omáčku propasírujeme. Podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem nebo naopak naředíme vývarem. Vznikne pěkná kolagenová šťávička.
Hovězí líčka mají poměrně krátké vlákno a proto se masíčko na talíři téměř rozsýpá. Podáváme se šťouchaným bramborem (se smetanou a cibulkou) až druhý den, kdy jsou líčka nejlepší.