Hovězí líčka na hořčici, celeru a chilli papričkách

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 000 g hovězích líček
300 g celeru
100 g cibule
200 ml červeného vína
500 ml silného vývaru
2-3 lžíce rajčatového protlaku
nové koření
bobkový list
tymián
rozmarýn
olej
máslo
sůl
pepř
Na naložení:
2 lžíce ostřejší hořčice
2-3 drcené červené chilli papričky
olej
sůl
pepř
50 ml červeného vína

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka kuchyňsky upravíme a potřeme směsí z hořčice, trošky oleje, nadrcených chilli papriček, soli, pepře a 50 ml vína. Takto naložená líčka dáme do chladu na 24 hodin.

  2. Ve větší nádobě, která je použitelná i na pečení v troubě rozehřejeme olej a naložená líčka na něm zprudka z obou stran opečeme.

  3. Poté líčka vyjmeme. Na výpeku pozvolna orestujeme na kousky pokrájený celer a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, koření, opět orestujeme, zalijeme červeným vínem, necháme vyvařit, přidáme silný vývar a opět přivedeme k varu (základ je potřeba orestovat na tmavou barvu, přidat se můžou i třeba houby).

  4. Do této omáčky vložíme zpět opečená líčka a přiklopíme. Nádobu s líčky vložíme do trouby vyhřáté na cca 120°C a pomalu pečeme cca 120-180 minut. Měkká líčka vyndáme z nádoby a omáčku propasírujeme. Podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem nebo naopak naředíme vývarem. Vznikne pěkná kolagenová šťávička.

  5. Hovězí líčka mají poměrně krátké vlákno a proto se masíčko na talíři téměř rozsýpá. Podáváme se šťouchaným bramborem (se smetanou a cibulkou) až druhý den, kdy jsou líčka nejlepší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!