Hovězí kostky v zelenině, připravené v papiňáku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1500 g hovězí kližky
- 300 g uzeného vepřového boku
- 100 g sádla
- 150 g celeru
- 200 g mrkve
- 5 větších cibulí
- 5 velkých stroužků česneku
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce uzené papriky
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček jalovčinek
- 4 hřebíčky
- 10 kuliček pepře
- 10 lístků rozmarýnu
- 350 ml horké vody
- 1 lžíce hladké mouky rozmíchaná ve 200 ml studené vody
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup Hovězí kostky v zelenině, připravené v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Koření až na kmín, sůl a papriku vložíme do vajíčka na sypký čaj, pro pozdější snadné vytažení ze šťávy.
Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na hrubé kostičky, česnek prolisujeme, mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velké přibližně 3cmx3cm. Z uzeného boku nakrájíme větší cca 1cm kostky.
Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme nakrájené cibule, bok, zasypeme kmínem a na silnějším plameni restujeme 10 minut.
Zasypeme mletou paprikou, rychle promícháme a přidáme nakrájené maso. Opět promícháme a restujeme dalších 10 minut.
Zatáhlé maso, které nám pustilo trochu šťávy zasypeme solí, mrkví a celerem. Podlijeme 500 ml horké vody, přidáme koření a uzavřeme poklicí.
Plamen dáme na maximum, jakmile začne hrnec tlakovat, plamen snížíme na minimum a od doby varu vaříme přibližně 45 minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a vybereme koření.
Šťávu zahustíme záklechtkou z vody a mouky, přidáme prolisovaný česnek a za občasného promíchání ode dna necháme vše ještě 10 minut povařit.
Pokud se nám bude zdát šťáva příliš hustá, můžeme ji trochu naředit převařenou vodou. Podle potřeby dochutíme. Podáváme s noky nebo knedlíkem. Hodí se i rýže.