Hovězí kližka po burgundsku z trouby

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky
600 ml hovězího vývaru
200 ml kvalitního červeného vína
100 g slaniny
2 lžíce sádla
50 g másla
1 lžička oleje
4 větší cibule
1 mrkev
100 g žampionů
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
12 kusů šalotky
2 bobkové listy
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, mrkev na kolečka a cibuli nahrubo. Troubu zapneme na 170° C spodek/vršek.

  2. V hluboké pánvi na sádle zprudka opečeme (po částech) všechno osolené a opepřené maso a přendáme do pekáčku nebo nádoby, kterou budeme používat do trouby. Do výpeku dáme slaninu, necháme pustit tuk a přidáme cibuli i mrkev. Za občasného míchání restujeme, až začne cibule zlátnout, přidáme protlak promícháme a vše přendáme k masu. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme 500 ml vývaru, bobkový list, snítku tymiánu a dáme péct na 2-2,5 hodiny. Během pečení můžeme zkontrolovat jak maso měkne, případně podlít horkou vodou (nebývá to nutné, ale řiďte se vlastní troubou).

  3. Před koncem pečení očistíme šalotky a žampiony. Šalotky necháme celé, žampiony překrojíme na poloviny nebo čtvrtky podle velikosti a orestujeme na pánvi s rozpuštěným máslem a lžičkou oleje. Když začnou lehce zlátnout, podlijeme zbylým vývarem a podusíme asi 10 minut.

  4. Změklé maso vyndáme stranou, omáčku propasírujeme přes sítko, vrátíme maso zpět, přidáme šalotky se žampiony. Promícháme, dle chuti přisolíme, přivedeme k varu a odstavíme. Masíčko je jemné, měkoučké a zahušťovat není potřeba, propasírovaná cibule a mrkev dostatečně sos zahustí. Podávat můžeme s bramborovou kaší, šťouchaným bramborem nebo jen s francouzskou bagetkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!