Perníkový dort s opilým švestkovým želé
Recepty, DortySuroviny
- 250 ml polohrubé mouky
- 125 ml cukru
- 1 vejce
- 60 ml oleje
- 125 ml mléka
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 sáčku perníkového kypřícího prášku
- Švestkové želé:
- 0,5 kg švestek
- 3 lžíce cukru
- 250 ml červeného vína
- 250 ml vody
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku
- 1 PL rumu
- 250 ml rostlinné šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g zakysané smetany
Postup Perníkový dort s opilým švestkovým želé
Postup přípravy receptu
-
Přísady na těsto smícháme, nalijeme do dortové formy (nejlépe rozevírací) a pečeme na 175°C asi 20 minut. Upečený korpus vyjmeme z formy na mřížku a necháme vychladnout.
Švestky omyjeme, vypeckujeme a překrájíme na čtvrtiny. V kastrolu je zasypeme cukrem, zalijeme vínem a povaříme. Ovoce má být měkké, ale ne rozvařené. Mezitím ve vodě rozmícháme pudinkový prášek a vše nalijeme do kastrolu ke švestkám. Povaříme společně, dokud hmota nezhoustne a nezesklovatí. Nakonec vmícháme lžíci rumu.
Vychladlý korpus vložíme zpátky do formy a nalijeme na něj švestkové želé. Dáme dobře vychladit, nejméně na 2 hodiny.
Šlehačku ušleháme společně s cukrem, vmícháme zakysanou smetanu a naneseme na povrch dortu. Ještě asi na hodinu vložíme do lednice ztuhnout.