Variace na crostatu se skořicí a čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 240 g hladké mouky
- 120 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 120 g cukru moučka
- špetka soli
- kůru z 1 citronu
- může být špetička prášku do pečiva ale není nutné
- Na náplň:
- 1 polévková lžíce másla
- 25 g cukru krystalu
- 10 g třtinového cukru
- 800 g hrušek
- 30 g čokolády na vaření
- 1,5 lžičky skořice
Postup Variace na crostatu se skořicí a čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s povoleným máslem, vejcem, cukrem, špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
Pečlivě vypracujeme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout cca hodinku, čím déle, tím lépe.
Mezitím si připravíme náplň. Omyté a oloupané hrušky pokrájíme na kostičky. Na pánvi necháme rozpustit máslo a hrušky na něm orestujeme. Posypeme skořicí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vychladnout.
Kulatou koláčou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Z připraveného těsta vyválíme dva pláty o síle cca 1 cm.
První plát vložíme do formy, přitlačíme a prsty zvedneme až na okraj formy. Na těsto rozložíme připravenou vychladlou hruškovou směs a na kostičky nasekanou čokoládu.
Vše přikryjeme druhým vyváleným plátem těsta a povrch několikráte propícháme vidličkou. Potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě cca 25-30 minut na 180-200°C.
Po vyjmutí z trouby posypeme třtinovým cukrem a dozdobíme podle sebe.