Variace na crostatu se skořicí a čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

240 g hladké mouky
120 g másla
1 vejce
1 žloutek
120 g cukru moučka
špetka soli
kůru z 1 citronu
může být špetička prášku do pečiva ale není nutné
Na náplň:
1 polévková lžíce másla
25 g cukru krystalu
10 g třtinového cukru
800 g hrušek
30 g čokolády na vaření
1,5 lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s povoleným máslem, vejcem, cukrem, špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

  2. Pečlivě vypracujeme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout cca hodinku, čím déle, tím lépe.

  3. Mezitím si připravíme náplň. Omyté a oloupané hrušky pokrájíme na kostičky. Na pánvi necháme rozpustit máslo a hrušky na něm orestujeme. Posypeme skořicí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vychladnout.

  4. Kulatou koláčou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

  5. Z připraveného těsta vyválíme dva pláty o síle cca 1 cm.

  6. První plát vložíme do formy, přitlačíme a prsty zvedneme až na okraj formy. Na těsto rozložíme připravenou vychladlou hruškovou směs a na kostičky nasekanou čokoládu.

  7. Vše přikryjeme druhým vyváleným plátem těsta a povrch několikráte propícháme vidličkou. Potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě cca 25-30 minut na 180-200°C.

  8. Po vyjmutí z trouby posypeme třtinovým cukrem a dozdobíme podle sebe.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!