Kynuté smetanové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
200 ml smetany ke šlehání (min.30%)
cca 200 ml mléka
1 lžička cukru
35 g čerstvého droždí
250 g másla na zalití koláčků
Náplň:
1 tvaroh ve staniolu
1 vejce
2 lžíce cukru
-----
cukr na obalení (+ vanilkový cukr)

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí (nejlepší je Fala s modrým slonem) připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem - trvá to necelou hodinu.

  2. Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4x4 cm), plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžete dát samozřejmě jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu akorát. Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech - je jich přesně na jeden takový plech.

  3. V průběhu plnění a motání koláčků necháme vyhřát troubu na 200 st. a dáme rozehřát do kastrůlku kostku másla. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 st. a pečeme dozlatova - asi 20-25 minut.

  4. Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžete přidat i vanilkový.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!