Hovězí kližka na rajčatech, dušená v papiňáku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 900 g hovězí kližky vcelku
- (nejlépe jednolitý sval-karabáček)
- 400 ml rajčatové šťávy
- 500 g rajčat
- 2 cibule
- 1 silnější plátek celeru
- 2 snítky libečku
- 2 cm silný kousek skořice
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžíce oleje
- 2 cm silný plátek másla
- sůl
Postup Hovězí kližka na rajčatech, dušená v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Celý sval masa opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl. Maso utáhneme nití, aby během dušení drželo tvar. V papiňáku na rozehřátém oleji prudce ze všech stran maso orestujeme a poté pod něj podsuneme nerezovou podložku nebo pařák na knedlíky.
Přidáme spařená, slupek zbavená a drobně nakrájená rajčata, cibule a celer. Podlijeme rajčatovou šťávou, přidáme ve vajíčku na louhování čaje koření, libeček a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme přibližně 60 minut.
Po ochlazení hrnec otevřeme, vytáhneme libeček a koření. Měkké maso dáme stranou, vytáhneme podložku a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme. Do šťávy dáme plátek másla, podle potřeby osolíme a necháme projít varem.
Nití zbavené maso nakrájíme na porce a podáváme se šťávou a houskovým knedlíkem. Na přílohu se také hodí rýže, nebo těstoviny.