Cuketa plněná kořeněným vepřovým masem, přelitá smetanou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 větší cuketa(nebo 2 menší)
- 100-150 ml smetany 31%
- 2 cibule
- 1 vejce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 hrstička umíchaného koření:
- bazalka
- estragon
- saturejka
- majoránka
- rozmarýn
- yzop
- tymián
- pepř
- kopr
- pažitka
- libeček (-každého tak půl lžičky)
- máslo
- sůl
Postup Cuketa plněná kořeněným vepřovým masem, přelitá smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na másle si osmažíme cibuli nakrájenou na jemno, přidáme maso, všechno koření, osolíme a opékáme, až je maso měkké, necháme ho zchladit.
Připravíme si cuketu, podélně rozpůlíme, vydlabeme (vydlabanou masu jsem použila do polévky), ale může se použít i do masa, nebo jen tak volně do pekáčku. Do zchladlého masa dáme vejce, šťávu z citronu, osolíme vnitřek vydlabaných cuket a naplníme masovou směsí.
Do zapékací mísy dáme roztavit kousíček másla, kterým vytřeme mísu, na cukety položíme slabé plátečky másla a dáme péct do vyhřáté trouby.
Ke konci pečení, kdy je maso dohněda, nalijeme přes cukety smetanu a necháme chvíli dopéct, cuketa je smetanou zjemnělá, šťavnatá a má i šťávu.