Hovězí guláš z trouby
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 -700 g masa z kližky
- 50 g uzené slaniny + kousek sádla (nebo olej)
- 3 střední až větší cibule
- 2 lžíce sladké červené papriky
- trošku pálivé papriky (feferonka)
- sůl
- pepř a kmín
- 3 stroužky česneku
- 2-3 rovné lžíce bramborového (kukuřičného) škrobu
- 1 litr (i více - podle velikosti pekáčku) vývaru z kostí (nebo vody s Masoxem)
- hrstička majoránky
- 1-2 lžičky granulovaného česneku
Postup Hovězí guláš z trouby
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na sádle (oleji) vyškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli. Osmahneme ji do zlatohnědé barvy, přidáme kmín a na kostky nakrájené maso. Za stálého míchání osmahneme kostky masa po všech stranách, zasypeme sladkou červenou paprikou a opepříme. Zamícháme, pak přisypeme bramborový škrob, rozmícháme ho s masem, podlijeme horkým vývarem a důkladně promícháme. Podle potřeby přidáme sůl a prolisovaný česnek.
Kastrol (nebo pekáček) s dobře přiléhavou poklicí použijeme takový, který pak můžeme dát do trouby (nádobu můžeme také dobře uzavřít alobalem). V troubě dusíme asi 2 a ½ až 3 hodiny (starší maso dusíme déle) při teplotě 200 - 220°C. Asi po dvou hodinách pekáček otevřeme, přilijeme vřelou vodu, dobře promícháme a vrátíme zpět do trouby dodělat. I přes dobré uzavření se totiž pomalu část vody odpařuje a dušení hovězího masa trvá déle, tak aby se jídlo nepřipálilo.
Guláš většinou vařím den předem (večer), po změknutí masa případně ještě dochutím podle potřeby solí, granulovaným česnekem a přidám majoránku, podle potřeby přiliji vařící vodu. Zamíchám a vrátím do trouby, troubu vypnu a nechám dojít, díky zbytkovému teplu maso úplně zkřehne, guláš se do rána rozleží a je skvělý.