Hovězí à la pastrami do baget a skvělé okurkové řezy
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 350-400 g hovězího vyzrálého masa
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička semínka koriandru
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička pragandy nebo hrubší mořské soli
- půl lžičky chilli papriky
- půl lžičky sladké papriky
- 2 lžíce oleje slunečnicového
- Dále potřebujeme:
- 3 bagety nejlépe tmavé, měla jsem pohankové
- 6 listů salátu
- 3 lžíce majonézy ochucené chilli
- okurkové domácí naložené řezy
- nebo nakládané okurky a cibulky
- Okurkové řezy:
- 3 kg okurek (nakládačky, hodí se přerostlé)
- 2 lžíce soli
- 4-5 cibulí
- 750 g cukru krystal
- 750 ml octu
- 1 lžičky curry
- 1 lžička chilli
- 1 lžička namletý černý pepř
- 1 lžíce hořčičného semínka
Postup Hovězí à la pastrami do baget a skvělé okurkové řezy
Postup přípravy receptu
-
Očištěné maso (měl by být pupek) odblaníme, rozdělíme na 3 špalíky a dobře promneme ve směsi 1 lžíce oleje, soli a koření mírně podrceného v hmoždíři. Dáme do uzavíratelné misky a necháme uležet v chladu nejméně 3 hodiny, ale klidně do druhého dne.
Do rozpálené pánve dáme maso potřené olejem, stáhneme teplotu na střední a opečeme. Nejprve opékáme jednu stranu, až se objeví vlhkost na horní straně, pak otočíme a opékáme druhou stranu. Otáčíme pouze jednou a pomocí kleští na obracení zkusíme, jak je maso propečené, aby bylo uprostřed ještě růžové, mělo by být při stisku pružné. Hotové maso vyndáme na alobal, zabalíme, necháme cca 15 minut odpočinout a nakrájíme na tenké plátky.
Bagety rozkrojíme, potřeme ochucenou majonézou, na ni položíme listy salátu (srdíčkový, ledový, hlávkový nebo čínské zelí). Na salát rozložíme plátky masa a na ně okurkové řezy s cibulí.
Okurky dobře omyté a oschlé nakrájíme na kolečka do velké mísy. Zasypeme dvěma lžícemi soli, promícháme a necháme 3 hodiny vypotit. Slijeme všechnu vodu a k okurkám přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Důkladně promícháme a dáme do předem připravených sklenic (4 ks na 750 ml). Svaříme cukr, ocet, koření i semínka a horkým nálevem vše zalijeme. Uzavřeme a zavaříme jak jsme zvyklé v troubě nebo v hrnci 20 min. na 80 ° C. Zavařené sklenice vyndáme a necháme vychladnout, můžeme také po zavaření otočit na 5 minut dnem vzhůru.