Losos se smetanovo-pórkovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- cca 1 kg lososa
- 1 citrón
- citrónový pepř
- cca 0,5 dcl bílého vína (nemusí být)
- 500 ml 30% smetany
- 1 menší pórek
- bazalka
- máslo
- sůl
- pepř
Postup Losos se smetanovo-pórkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Lososa očistime, rozdělime na pásky a ponecháme i s kůží. Pokapeme půlkou citrónu a necháme chvilku odležet. Před tepelnou úpravou zlehka posypeme citrónovým pepřem.
Smažíme na másle, nejdřív kůží dolů, dokud není kůrčička křupavá, teď můžeme a nemusíme podlít vínem. Chvíli podusíme. Lososa vytáhneme bokem.
Do té samé pánve přidáme máslo, vsypeme na drobno nakrájený pórek, zlehka osmažíme, přidáme bazalku (já měla jen sušenou), opět chvilku smažíme, přilijeme smetanu, zbylou půlku citrónu a necháme provařit. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
Poté vložíme lososa do omáčky a prohřejeme. Jako příloha byly pečené brambory v troubě.