Losos s okurkovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- Naporcovaný filet z lososa podle počtu strávníků
- trochu zázvoru
- černý pepř hrubě mletý
- koření na ryby (Kabajaki)
- sůl
- Na omáčku:
- salátová okurka (20 cm)
- 1/2 červené kapie
- 1- 2 šalotky
- 2 jarní cibulky i s natí
- 1 KL bílého vinného octa
- 3 PL čerstvého smetanového sýru
- 1 dcl sladké smetany
- čerstvý kopr
- máslo
- sůl
Postup Losos s okurkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Porce lososa jemně posypeme pepřem a kořením a potřeme nastrouhaným zázvorem.
Necháme alespoň hodinu odležet, solíme až těsně před pečením, aby losos nepustil šťávu.
Mezitím si na másle zpěníme na drobno nakrájenou šalotku a přidáme na jemné nudličky nakrájenou okurku a papriku, osolíme.
Zalijeme vínem nebo zakápneme octem a dusíme. Pokud dáme pouze ocet, přilijeme trošku vody.
Ke konci dušení vmícháme sýr, smetanu, jarní cibulky a až nakonec kopr.
Prohřejeme.
Lososa, pokud je s kůží, dáme na rozpálený olej nejprve kůží dolů, přidáme kousek másla a pečeme z obou stran. Stačí 2- 3 minuty.
Lososa podáváme s teplou okurkovou omáčkou a já zvolila jako přílohu brambory pečené v troubě s bylinkami.