Houbový koláč
Recepty, HoubySuroviny
- Těsto:
- 100 g másla
- 1,25 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 4-6 lžic ledové vody
- Náplň:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- sůl
- pepř
- 500 g hub
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- špetka muškátového oříšku
- 1,5 hrnku sýru
Postup Houbový koláč
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto. Nakrájíme máslo na malé kostičky a dáme do lednice vychladit.
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vychladlé máslo a spojíme. Po lžících přidáváme vodu, aby nám vzniklo vláčné těsto. Dáme do lednice na 30 minut.
Na náplň rozehřejeme ve větším hrnci olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme orestovat asi minutu. Přidáme nakrájené houby, dochutíme pepřem a solí a restujeme 8-10 minut za stálého míchání.
Mezitím vyndáme těsto, vyválíme ho, dáme do formy a vyplníme i její stěny (u mě kulatá dortová, ale lepší je normální zapékací, kvůli zálivce). Těsto na dně propíchneme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut do zezlátnutí.
Na upečené těsto dáme 1/2 nastrouhaného sýru, poté houbovou směs a zasypeme zbytkem sýru. Zalijeme vejci ušlehanými s mlékem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pečeme 30 minut.