Zadělávaná cibule / Sladkokyselá cibulová omáčka

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g cibule, pokrájené na měsíčky
70 g másla
2 lžičky oleje
sůl dle chuti
0,5 lžičky drceného kmínu (nebo mletého)
pepř mletý dle chuti - není nutný
30 g hladké mouky
cca 30 g cukru krupice, dle chuti
ocet dle chuti, přidáváme po lžičkách
100 ml smetana ke šlehání
cca 300 ml vývaru nebo mléka, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o něco více vývaru, aby byla řidší. Pokud chceme zadělávanou cibuli, ta bude o něco hustší, kašovitější a můžeme do kořeněné cibulové jíšky přidat pouze smetanu (mléko) a vývar a vynechat cukr s octem (my tedy raději sladkokyselou, takže nevynechávám). Základ můžeme dělat i na sádle nebo slanině.

  2. Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme pokrájenou cibuli s kmínem dosklovata, zasypeme moukou a osmažíme světlou cibulovou jíšku. Osolíme, opepříme, osladíme, zalijeme smetanou, vývarem dle potřeby (hustoty) a provaříme. Nakonec dochutíme octem dle chuti a máme hotovo.

  3. Podáváme s bramborem, knedlíkem, vejcem, uzeným, klobásou nebo jako přílohu k pečenému masu...

  4. Do zadělávané cibule můžeme vmíchat pokrájené uzené nebo škvarky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!