Zadělávaná cibule / Sladkokyselá cibulová omáčka
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g cibule, pokrájené na měsíčky
- 70 g másla
- 2 lžičky oleje
- sůl dle chuti
- 0,5 lžičky drceného kmínu (nebo mletého)
- pepř mletý dle chuti - není nutný
- 30 g hladké mouky
- cca 30 g cukru krupice, dle chuti
- ocet dle chuti, přidáváme po lžičkách
- 100 ml smetana ke šlehání
- cca 300 ml vývaru nebo mléka, dle potřeby
Postup Zadělávaná cibule / Sladkokyselá cibulová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o něco více vývaru, aby byla řidší. Pokud chceme zadělávanou cibuli, ta bude o něco hustší, kašovitější a můžeme do kořeněné cibulové jíšky přidat pouze smetanu (mléko) a vývar a vynechat cukr s octem (my tedy raději sladkokyselou, takže nevynechávám). Základ můžeme dělat i na sádle nebo slanině.
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme pokrájenou cibuli s kmínem dosklovata, zasypeme moukou a osmažíme světlou cibulovou jíšku. Osolíme, opepříme, osladíme, zalijeme smetanou, vývarem dle potřeby (hustoty) a provaříme. Nakonec dochutíme octem dle chuti a máme hotovo.
Podáváme s bramborem, knedlíkem, vejcem, uzeným, klobásou nebo jako přílohu k pečenému masu...
Do zadělávané cibule můžeme vmíchat pokrájené uzené nebo škvarky.