Houbovka s kroupami

Recepty, Polévky

Suroviny

4 PL lámanky nebo malých krup
2 hrsti pokrájených čerstvých hub
sůl
pepř
kmín
plnotučné mléko nebo smetana na vaření
2 lžíce polohrubé mouky
1 dl podmáslí, kyšky apod. (nemusí být)
Navíc přidávám:
2 stroužky česneku
špetku majoránky

Postup přípravy receptu

  1. Do odkrytého hrnce dáme do vody vařit lámanku nebo malé kroupy. Lámanka se vaří cca 15-20 minut, kroupy více než 30 minut. Za případného dolévání tekutiny je uvaříme doměkka.

  2. Pokrájené houby přidáme k uvařené lámance (krupkám), podle množství porcí polévky doplníme vodu a přivedeme k varu. Přidáme i sůl, pepř a kmín (vše podle chuti) a povaříme do změknutí hub. Někdy přidávám i 1-2 brambory nakrájené na kostičky.

  3. V plnotučném mléce (nebo smetaně na vaření) rozkvedláme trochu polohrubé mouky, nalejeme do polévky a povaříme. Podle potřeby dochutíme, já si navíc přidávám ještě česnek a trošičku majoránky.

  4. Po menším zchladnutí můžeme přidat trochu podmáslí nebo kyšky (většinou vynechávám, mám ráda horké polévky, polévka se tím dost zchladí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!