Dvoupatrový dort bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 500 g bezlepkové mouky (Směs bezlepková moučná Nomix od Nominalu)
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky xanthanu
- 4 lžíce oleje
- 400-500 ml vody (podle šťavnatosti jablek)
- hrst sekaných vlašských ořechů
- 2 velká jablka
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 100% tuk na vymazání (Iva, Omega)
- Na dohotovení:
- džem
- 80 g 100% tuku (Iva, Omega)
- 1,5 čokolády na vaření (Orion)
- 0,5 čokolády na posypání
- rostlinná šlehačka (Soyatoo rýžová šlehačka ke šlehání)
- ztužovač šlehačky (DrOetker)
Postup Dvoupatrový dort bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Jablka nastrouháme na hrubším struhadle.
Všechny pevné suroviny včetně ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je.
Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté těsto.
To nalijeme do dvou forem (větší a menší) vymazaných 100% tukem a pečeme při 180 °C asi 30 min.
Korpusy necháme vystydnout a poté je podélně rozřízneme nití a vnitřek promažeme džemem. Oba korpusy k sobě slepíme také pomocí džemu.
Ve vodní lázni rozpustíme tuk a čokoládu na vaření. Zbylou polovinu čokolády nastrouháme na hoblinky. Rostlinnou smetanu vyšleháme spolu se ztužovačem.
Dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou a kousky čokolády.