Dvoupatrový dort bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
500 g bezlepkové mouky (Směs bezlepková moučná Nomix od Nominalu)
100 g cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky xanthanu
4 lžíce oleje
400-500 ml vody (podle šťavnatosti jablek)
hrst sekaných vlašských ořechů
2 velká jablka
1 lžíce strouhané citronové kůry
100% tuk na vymazání (Iva, Omega)
Na dohotovení:
džem
80 g 100% tuku (Iva, Omega)
1,5 čokolády na vaření (Orion)
0,5 čokolády na posypání
rostlinná šlehačka (Soyatoo rýžová šlehačka ke šlehání)
ztužovač šlehačky (DrOetker)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka nastrouháme na hrubším struhadle.

  2. Všechny pevné suroviny včetně ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je.

  3. Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté těsto.

  4. To nalijeme do dvou forem (větší a menší) vymazaných 100% tukem a pečeme při 180 °C asi 30 min.

  5. Korpusy necháme vystydnout a poté je podélně rozřízneme nití a vnitřek promažeme džemem. Oba korpusy k sobě slepíme také pomocí džemu.

  6. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a čokoládu na vaření. Zbylou polovinu čokolády nastrouháme na hoblinky. Rostlinnou smetanu vyšleháme spolu se ztužovačem.

  7. Dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou a kousky čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!