Svatební dvoupatrový dort s růžemi

Recepty, Dorty

Suroviny

(spodní korpus 35cm forma - dvojitá dávka těsta
horní korpus 15cm forma - 1 dávka těsta)
těsto:
120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
špetka soli
krém:
750 g másla
350 g cukru moučka
750 ml mléka
15 lžic polohrubé mouky
2 měkké tvarohy
falešná marcipánová hmota
potravinářské barvy
banány

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min.

  2. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.

  3. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme - menší korpus 40min. na 150°C, větší korpus cca 60min., zkoušíme špejlí, zda je uprostřed propečené, v případě potřeby přikryjeme ke konci korpus shora pečicím papírem.

  4. Vychladlý korpus 2x prořízneme, spodní plát potřeme tvarohovým krémem, poklademe kousky banánů, přiklopíme prostředním plátem, opět krém a banány a položíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně máslovým krémem. Opakujeme u obou korpusů stejně.

  5. Necháme v lednici ztuhnout, každý korpus potáhneme melírovaným potahem, korpusy sesadíme - spodní vyztužíme 3 dřevěnými tyčkami/kolíky, které podpírají tácek, na kterém je horní korpus (menší průměr než korpus, takže není vidět) a ozdobíme květy z marcipánové hmoty.

  6. Na krémy v mléce důkladně rozmícháme mouku a provaříme hustý bešamel. Necháme vychladnout a všleháme postupně do másla vyšlehaného s cukrem. Odebereme 1/2 krému na potření dortu, do zbytku zašleháme tvaroh a používáme dovnitř dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!