Svatební dvoupatrový dort s růžemi
Recepty, DortySuroviny
- (spodní korpus 35cm forma - dvojitá dávka těsta
- horní korpus 15cm forma - 1 dávka těsta)
- těsto:
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 150 g cukru písek
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- krém:
- 750 g másla
- 350 g cukru moučka
- 750 ml mléka
- 15 lžic polohrubé mouky
- 2 měkké tvarohy
- falešná marcipánová hmota
- potravinářské barvy
- banány
Postup Svatební dvoupatrový dort s růžemi
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min.
Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme - menší korpus 40min. na 150°C, větší korpus cca 60min., zkoušíme špejlí, zda je uprostřed propečené, v případě potřeby přikryjeme ke konci korpus shora pečicím papírem.
Vychladlý korpus 2x prořízneme, spodní plát potřeme tvarohovým krémem, poklademe kousky banánů, přiklopíme prostředním plátem, opět krém a banány a položíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně máslovým krémem. Opakujeme u obou korpusů stejně.
Necháme v lednici ztuhnout, každý korpus potáhneme melírovaným potahem, korpusy sesadíme - spodní vyztužíme 3 dřevěnými tyčkami/kolíky, které podpírají tácek, na kterém je horní korpus (menší průměr než korpus, takže není vidět) a ozdobíme květy z marcipánové hmoty.
Na krémy v mléce důkladně rozmícháme mouku a provaříme hustý bešamel. Necháme vychladnout a všleháme postupně do másla vyšlehaného s cukrem. Odebereme 1/2 krému na potření dortu, do zbytku zašleháme tvaroh a používáme dovnitř dortu.