Houbová polévka s masovými knedlíčky
Recepty, PolévkySuroviny
- hovězí vývar - cca 1,5-2 l
- 1/3 sáčku mražené polévkové zeleniny (např. Mochovská)
- asi 300 g hub (nejlépe lesních)
- 1/2 cibule
- kousek másla a trochu oleje pod houby
- stroužek česneku
- pepř
- sůl
- drcený kmín
- lžíce hotové tm. jíšky
- Na knedlíčky:
- 300 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
- ořech másla
- 1 vejce
- majoránka
- pepř
- sůl
- 2-3 stroužky česneku
- 1-2 lžíce strouhanky na zahuštění
Postup Houbová polévka s masovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Cibulku na másle s olejem osmahneme dosklovita, přidáme očištěné a pokrájené houby, malinko je osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a prolisovaným stroužkem česneku a houby na pánvičce podusíme. Pak si odložíme lžíci hub stranou a zbytek podušených hub rozmixujeme.
Masový vývar přivedeme k varu. Připravíme knedlíčky z mletého masa: uděláme je stejně, jako knedlíčky játrové – spojíme mleté maso, kousek másla, vajíčko, 2-3 prolisované stroužky česneku, pepř, sůl, majoránku a strouhanky tolik, aby šly vytvořit knedlíčky. Ty zaváříme hned do vroucího vývaru. Polévku zatím nepřisolujeme, vývary už bývají slané.
Hned přidáme i zeleninu a společně vaříme. Když máme zeleninu skoro na skus, přidáme umixované houby, povaříme a polévku zahustíme tmavou hotovou jíškou. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Nakonec ozdobíme zelenou petrželkou a na každý talíř přidáme trochu podušených hub.