Houbová omáčka z pomazánkového másla

Recepty, Omáčky

Suroviny

4-5 hrstí sušených hub
4-5 lžic jemně strouhaného celeru
150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
cca 2 hrnky vývaru
4-5 kuliček nového koření
1 bobkový list
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Houby hodinu předem namočíme do mléka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme celer a koření s listem. Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky.

  2. Chvíli mícháme a zalijeme větší části studeného vývaru. Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla. Dle hustoty ředíme mlékem z hub.

  3. Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění. Omáčku vaříme už jen krátce. Dochutíme solí a pepřem. Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná.

  4. K omáčce není třeba ani maso. Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky. My klidně i s novými bramborami (ale nebyly doma).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!