Houbová kuřecí stehna
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí stehna
- cca 500 g směsi lesních hub (použila jsem mražené)
- 5 stroužků česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 2,5 cibule
- sůl
- pepř
- máslo nebo sádlo
Postup Houbová kuřecí stehna
Postup přípravy receptu
-
Stehna omyjeme a zbavíme kratší kosti a to tak, že je zespodu podél této kosti nařízneme a kost ukroutíme. Cibuli si nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme houby.
Osolíme, přidáme větvičky rozmarýnu a dusíme doměkka tak, abychom se zbavili veškeré vody z hub. Těsně před koncem přidáme prolisované stroužky česneku, ochutnáme, případně ještě dosolíme. Vyjmeme rozmarýn.
Vypreparovaná stehna plníme vychladlou směsí (zbytek směsi uchováme) a spíchneme kovovými jehlicemi, párátky, či je prostě zašijeme jehlou a nití.
Do pekáče dáme dvě lžíce sádla, na půlměsíčky nakrájenou 1,5 cibule a na ni klademe stehna, řezem dolů. Posolíme, opepříme a pečeme ve vyhřáté troubě, za pravidelného přelévání výpekem, dozlatova. Pokud je potřeba, podlijeme vývarem nebo vodou.
Jakmile jsou stehna upečená, vyndáme pekáček, stehna přendáme na talíř a uchováme v teple. Pekáček dáme na sporák, pokud je mnoho vypečené tekutiny, zredukujeme a vmícháme zbytek houbové směsi.
Stehna servírujeme na pár lžících hub s výpekem, případně touto směsí přelitá. Skvěle ladící přílohou jsou kmínové placičky.