Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Recepty, HoubySuroviny
- 200 g hlívy ústřičné
- 350 g květáku - předvařený v osolené vodě (na skus)
- 1-2 stroužky česneku
- máslo nebo olej
- 150 g anglické slaniny nebo šunky - nemusí být
- sůl
- mletý pepř
- 4 rozšlehaná vejce
- bylinky dle chuti na ozdobu
- 50 ml mléka - jen pokud budeme zapékat
Postup Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Postup přípravy receptu
-
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu. Nejprve zprudka osmažíme, pak osolíme, opepříme, zaklopíme a dusíme za občasného promíchání do té doby, než se nám odpaří tekutina z hlívy.
Přidáme pokrájený květák, promícháme a buď směs nasypeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme vejci rozšlehanými s bylinkami, mlékem a solí, zaklopíme a zapečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme dozlatova. Nebo do směsi přidáme po prohřátí květáku vejce, která necháme za stálého míchání srazit. Bylinkami pak dozdobíme na talíři.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo pečivem, okurkovým salátem.