Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená

Recepty, Houby

Suroviny

200 g hlívy ústřičné
350 g květáku - předvařený v osolené vodě (na skus)
1-2 stroužky česneku
máslo nebo olej
150 g anglické slaniny nebo šunky - nemusí být
sůl
mletý pepř
4 rozšlehaná vejce
bylinky dle chuti na ozdobu
50 ml mléka - jen pokud budeme zapékat

Postup přípravy receptu

  1. Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu. Nejprve zprudka osmažíme, pak osolíme, opepříme, zaklopíme a dusíme za občasného promíchání do té doby, než se nám odpaří tekutina z hlívy.

  2. Přidáme pokrájený květák, promícháme a buď směs nasypeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme vejci rozšlehanými s bylinkami, mlékem a solí, zaklopíme a zapečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme dozlatova. Nebo do směsi přidáme po prohřátí květáku vejce, která necháme za stálého míchání srazit. Bylinkami pak dozdobíme na talíři.

  3. Podáváme s bramborovou přílohou nebo pečivem, okurkovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!