Hop do vody - přílohové noky

Recepty, Přílohy

Suroviny

350 g hrubé mouky
lžička prášku do pečiva
lžička soli
1 vejce
3 lžíce oleje
250 ml mléka
máslo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme se solí, přidáme olej, mléko a téměř všechnu mouku. Vše promícháme na hustější kašičku, kterou necháme asi 20 minut odstát. Pak přisypeme zbylou mouku, smíchanou s kypřidlem, těsto dobře promícháme a dáme vařit mírně osolenou vodu do většího hrnce.

  2. Do vroucí vody házíme svižně nočky, které odkrajujeme hranou lžičky z těsta v míse. Po vyplavání už jen krátce povaříme. Čas je relativní, záleží na velikosti nočků a nejlépe to zjistíme tak, když jeden vyndáme, rozkrojíme a ochutnáme.

  3. Pokud je hotový, všechny slijeme do cedníku a necháme okapat. Aby se neslepily přidáme do nich rozpustit kousek másla na slabé plátky nebo pokapeme mírně olejem a zatřepáním v cedníku promícháme. Nebo je po scezení můžeme promíchat rovnou se sosem z masa nebo dušeným zelím. To už záleží na chuti každého.

  4. Podáváme všude tam, kde se hodí kynutý nebo bramborový knedlík či gnocchi. S pečeným nebo dušeným masem, špenátem, zelím...

  5. V některých receptech se doporučuje hotové noky propláchnout studenou vodou, ale to nedoporučuji. Zkazí to chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!