Makové rolky s povidly
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g pšeničné mouky nebělené
- 20 g droždí
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíce fruktosy
- 1 vejce
- 125 ml obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
- trochu vejce na potření
- náplň:
- 120 g máku
- 120 ml obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 1 lžíce fruktosy
- povidla
- žloutek na potření
Postup Makové rolky s povidly
Postup přípravy receptu
-
Do hrníčku nalijeme vlažné mléko, přidáme fruktosu a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Prosetou mouku zpracujeme s vejcem a jogurtem, přidáme kvásek a prohněteme. Těsto necháme přikryté kynout 45-60 minut na teplém místě.
Mezitím svaříme mák s mlékem a fruktosou. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a rozdělíme na 12 čtverců.
Potřeme povidly, ale necháme na jedné straně 1 cm okraj, který potřeme žloutkem. Poté povidlovou část pokryjeme makovou náplní, boční kraje přehneme, aby nám náplň neutíkala boky a zabalíme rolku.
Položíme spojem dolů na pečící papír, potřeme žloutkem, posypeme mákem a necháme ještě 30 minut odpočívat v teple a potom pečeme zhruba 20 minut při 175°C.