Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
50 g dia sladidla (Cukren - viz foto)
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic vody (studené)
špetka soli (do sněhu)
Na náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
dia ananasový kompot (340 g i s nálevem)
pár kapek citronového aroma Dr. Oetker
Rama Cremefine (na šlehání - v lahvičce 250 ml) nebo klasická smetana na šlehání
13 - 15 g sypké práškové želatiny
Na dozdobení povrchu:
trochu šlehačky (dle potřeby mírně oslazené sladidlem)
čerstvé ovoce:
pomeranč
kiwi
třešně
meduňka (nebo máta)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrenem do světlé pěny a přidáme do ní vodu.

  2. Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.

  3. Těsto vlijeme do dortové formy, kde jsme dno vyložili papírem na pečení.

  4. Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme.

  5. Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje a korpus necháme vychladnout.

  6. Náplň: Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat.

  7. Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50°C, teplota by neměla překročit 60°C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.

  8. Tvaroh si prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Už jsem nedoslazovala, ale podle potřeby můžeme.

  9. Dohotovení: Korpus si v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu.

  10. Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale doporučuji nejraději do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!