Dia dort plněný tvarohem a ananasem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 5 vajec
- 50 g dia sladidla (Cukren - viz foto)
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 lžic vody (studené)
- špetka soli (do sněhu)
- Na náplň:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- dia ananasový kompot (340 g i s nálevem)
- pár kapek citronového aroma Dr. Oetker
- Rama Cremefine (na šlehání - v lahvičce 250 ml) nebo klasická smetana na šlehání
- 13 - 15 g sypké práškové želatiny
- Na dozdobení povrchu:
- trochu šlehačky (dle potřeby mírně oslazené sladidlem)
- čerstvé ovoce:
- pomeranč
- kiwi
- třešně
- meduňka (nebo máta)
Postup Dia dort plněný tvarohem a ananasem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrenem do světlé pěny a přidáme do ní vodu.
Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.
Těsto vlijeme do dortové formy, kde jsme dno vyložili papírem na pečení.
Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme.
Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje a korpus necháme vychladnout.
Náplň: Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat.
Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50°C, teplota by neměla překročit 60°C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.
Tvaroh si prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Už jsem nedoslazovala, ale podle potřeby můžeme.
Dohotovení: Korpus si v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu.
Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale doporučuji nejraději do druhého dne.