Hanácké prstky

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g vody
2 lžíce oleje
vejce (1/2 do těsta, zbytek na potření před pečením)
200 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
špetka soli
60 g cukru
12 g droždí
– na promazání pak 70 g másla
- na posypání před pečením posypku

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a pár lžic hladké mouky z odváženého množství a necháme asi 20 minut pracovat.

  2. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout v lednici – přibližně 45 minut.

  3. Těsto pak propracujeme, na stole rozválíme do obdélníku, potřeme změklým máslem a podélně poskládáme na čtvrtiny. (Pracujeme rychle, aby se těsto příliš neohřálo.)

  4. Vzniklou nohavici pak poskládáme rovněž na čtvrtiny – do malého, úhledného balíčku.

  5. Necháme v lednici asi 30-45 minut kynout.

  6. Vykynuté těsto z lednice vytáhneme, na pomoučněném stole rozválíme a rozkrájíme na 9 malých obdélníků.

  7. Každý z nich ještě při kraji několikrát nařízneme.

  8. Uložíme na plech s pečícím papírem, fólií, necháme nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme vanilkovým cukrem

  9. Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (200°C asi 15 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!