Hanácké prstky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 g vody
- 2 lžíce oleje
- vejce (1/2 do těsta, zbytek na potření před pečením)
- 200 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- špetka soli
- 60 g cukru
- 12 g droždí
- – na promazání pak 70 g másla
- - na posypání před pečením posypku
Postup Hanácké prstky
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a pár lžic hladké mouky z odváženého množství a necháme asi 20 minut pracovat.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout v lednici – přibližně 45 minut.
Těsto pak propracujeme, na stole rozválíme do obdélníku, potřeme změklým máslem a podélně poskládáme na čtvrtiny. (Pracujeme rychle, aby se těsto příliš neohřálo.)
Vzniklou nohavici pak poskládáme rovněž na čtvrtiny – do malého, úhledného balíčku.
Necháme v lednici asi 30-45 minut kynout.
Vykynuté těsto z lednice vytáhneme, na pomoučněném stole rozválíme a rozkrájíme na 9 malých obdélníků.
Každý z nich ještě při kraji několikrát nařízneme.
Uložíme na plech s pečícím papírem, fólií, necháme nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme vanilkovým cukrem
Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (200°C asi 15 minut).