Hanácké koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
30 g cukru
230 ml mléka
kostka droždí
70 g másla
1 žloutek
špetka soli
lžička citronové kůry
Náplň:
500 g tvarohu
3 lžíce cukru
2 žloutky
lžička citronové kůry
vanilkový cukr
povidla
rum

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a citronovou kůru.

  2. Po straně uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít.

  3. Rozehřejeme máslo, zalijeme jej zbytkem mléka, rozkvedláme se žloutkem a přilijeme k mouce.

  4. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

  5. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.

  6. Povidla rozmícháme s rumem.

  7. Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Do středu každého dáme tvarohovou náplň, zabalíme jako buchtu a položíme na plech. Zakryjeme utěrkou a zase necháme vykynout.

  8. Pak do každého koláče uděláme důlek, potřeme je rozšlehaným vejcem, rozdělíme na ně povidla a posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky.

  9. Pečeme dozlatova při 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!