Gulášová polévka z hlívy s ovesnými vločkami
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- 50 g uzeného špeku + sádlo či olej
- 50 g ovesných vloček
- 250 g brambor
- 4 stroužky česneku, dle chuti
- cca 1 lžíce sladké papriky, dle barvy
- 1 lžíce hladké mouky (30 g)
- drcený kmín
- mletý pepř
- majoránka
- sůl
- 1-1,5 l vývaru
Postup Gulášová polévka z hlívy s ovesnými vločkami
Postup přípravy receptu
-
Na jemně pokrájeném špeku s troškou oleje či sádla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přisypeme vločky a dosmažíme obojí lehce dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájenou hlívu, kterou dochutíme drceným kmínem a dále smažíme do povadnutí hlívy.
Následně přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, mletou papriku dle barvy (může být i v kombinaci s pálivou) a mouku a za stálého míchání necháme vše ještě krátce osmažit.
Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, zalijeme zhruba litrem vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor, za občasného promíchání.
Ke konci vaření dochutíme majoránkou dle chuti, dolijeme vývarem do požadované hustoty polévky, případně ještě dochutíme solí, pepřem nebo česnekem a můžeme podávat.
Podávat můžeme samostatně, ale i s čerstvým pečivem či chlebem, případně bramborovými nebo škvarkovými plackami, jako plnohodnotný hlavní chod.