Mátový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
8 čerstvých mátových lístků
200-250 ml plnotučného mléka
80 g moučkového cukru
110 g hladké mouky
45 g holandského kakaa
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička soli
60 ml řepkového oleje
kapka kouzelné vanikové pasty
1 velké vejce
90 ml teplé vody
Náplň z černého rybízu:
200-250 g mraženého černého rybízu
voda na podlití dle potřeby
špetka skořice
1 čajová lžička datlového sirupu
1 kávová lžička želatiny v prášku
Mátový krém:
8 čerstvých mátových lístků
200 ml smetany ke šlehání
smetana fix
250 g tvarohu ve vaničce
1 lžíce moučkového cukru
zelené gelové potravinářské barvivo
čerstvá máta na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Korpus upečeme nejlépe den předem: Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mátové lístky rozdrtíme v hmoždíři, dáme do rendlíku a zalijeme mlékem. Zvolna přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně vařit zhruba 15 minut, průběžně promícháváme. Přecedíme přes jemné sítko, odměříme 120 ml mléka a necháme vychladnout (část mléka se nám varem odpaří, část nelze oddělit od lístků, proto neuvádím přesné množství, případný zbytek se dá zužitkovat i jinak).

  2. V míse smícháme všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošleháme vychladlé mátové mléko, olej, vanilkovou pastu a vejce. Obsah mísy přidáme k suchému mixu, nakonec vmícháme teplou vodu. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 20-25 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto upečené, nesmí na ní ulpívat drobečky. Korpus necháme pořádně vychladnout, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice.

  3. Ještě ten den večer si připravíme mátovou šlehačku: Opět rozdrtíme mátu v hmoždíři, zalijeme tentokrát smetanou a provaříme asi 10 minut (vaříme raději opravdu na mírném plameni s pokličkou, aby se nám všechna smetana nevyvařila). Smetanu přecedíme, necháme vychladnout a uložíme přes noc do lednice.

  4. Ráno se vrhneme nejprve na rybíz: Zmrazený rybíz lehce podlijeme vodou, přidáme datlový sirup a špetku skořice. Vaříme asi 10-15 minut, než rybíz povolí a pustí šťávu. Vmícháme želatinu a ještě chvíli povaříme. Dáme chladit za okno. Na krém v misce prošleháme tvaroh s cukrem, v jiné misce vyšleháme mátovou smetanu spolu se smetana fixem a lehce ji vmícháme do prošlehaného tvarohu.

  5. Korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, spodní část potřeme tuhnoucí rybízovou směsí a přidáme polovinu krému, přiklopíme vrchním dílem korpusu. Zbytek krému si rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovým barvivem tak, aby jsme získali škálu odstínů od nejsvětlejší po nejtmavší. Nejsvětlejším částí krému potřeme vršek dortu, prostředním boky a nejtmavším naplníme cukrářský sáček a dort dozdobíme. Můžeme samozřejmě postupovat i jinak dle vlastní fantazie. Dort můžeme dozdobit lístky čerstvé máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!