Guláš ze srnčí kýty
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg srnčí kýty
- 150 ml rajčatový protlak nebo 200 g loupaná rajčata v nálevu (drcená)
- litr vody (lepší vývar)
- sladká paprika
- hodně cibule (3 větší ks)
- česnek
- sůl
- pepř
- koření na zvěřinu
- červené víno
- jalovec
- bobkový list
- olivový olej
Postup Guláš ze srnčí kýty
Postup přípravy receptu
-
Maso zpracujeme - nakrájíme na větší kousky (budeme ke konci vytahovat), pořádně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme proležet v pokojové teplotě zhruba 3-4 h.
Cibuli nakrájíme nahrubo, pomalu až dohněda restujeme (nepřepálit), přidáme maso a necháme zatáhnout, přidáme papriku -nerestujeme dlouho aby nezhořkla, jalovec, koření na zvěřinu, protlak nebo drcená rajčata, podlijeme vínem a na závěr přidáme vodu/vývar.
Dusíme do změkknutí masa na velmi mírném ohni. Asi 10min. před dokončením přidáme 3 stroužky česneku, stroužky pomačkáme nožem a nasekáme.
Vytaháme maso a koření (můžeme koření vařit i v pytlíku, pak jen vytáhneme pytlík s kořením a kousky masa), zbytek propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme 1dcl vína a zahustíme troškou jíšky nebo můžeme použít bramboru, celer.
Vse promixovane s jíškou nebo bez pouze se zeleninou pořádně provaříme cca 20min. Pak vrátíme maso. Před úplným dokončení guláše přidáme najemno pomačkaný stroužek česneku. Na zahuštění bramborou pozor, zahušťuje hodně! Podáváme nejlépe s knedlíkem.