Guláš z dvojího masa
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 500 g hovězího masa
- 500 g vepřového
- sůl a pepř
- kousek sádla
- 3 velké cibule
- 50 g anglické slaniny
- gulášové koření
- uzená paprika
- masový vývar podle potřeby (asi 1,5 l)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 nakrájené papriky
- majoránka
- česnek podle chuti
- Knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- lžička soli
- asi 15 g droždí
- 300 ml vlahého mléka
- 1 vajíčko
Postup Guláš z dvojího masa
Postup přípravy receptu
-
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli spolu s anglickou slaninou, přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme mletou papriku a gulášové koření a za stálého míchání chvíli restujeme dále. Pak přidáme vepřové maso, promícháme a po chvíli zalijeme vývarem. Vaříme pod pokličkou doměkka. Přidáme nakrájené papriky, majoránku, česnek a vlijeme přes jemné sítko hladkou mouku, dobře rozmíchanou v troše vody. Provaříme a podle chuti dosolíme.
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme ho trochou vlahého mléka. Počkáme, až droždí vzejde (asi 5 minut) pak přidáme vajíčko, zbytek mléka a dobře propracujeme těsto, jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou, suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly, každý díl vyvalujeme do koule, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut.