Gratinovaný mangold s bramborami
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 kg uvařených brambor
- 300 g mangoldu (spařených nakrájených listů včetně řapíku)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 plátky Gazdovské slaniny
- 1 PL sádla
- 1 Tokajská klobása
- 1 PL hladké mouky
- 1 vajíčko
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 1/2 kelímku smetany na šlehání
- 1/3 syrové feferonky
- sůl
- pepř
- 1 KL koření česnekové kotlety
Postup Gratinovaný mangold s bramborami
Postup přípravy receptu
-
Zapékací misku vymažeme sádlem a větší polovinou brambor nakrájených na plátky, poklademe na dno a po okrajích misky. Posolíme a popepříme.
Na pánvi usmažíme Gazdovskou slaninu, nakrájenou na kostičky s jemně nakrájenou cibulkou a feferonkou, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek a restujeme cca 2 minuty.
Přidáme 1 PL mouky, rozmícháme. Asi po minutce přilijeme smetanu cca 6 PL. Přidáme mangold, sůl, pepř, a koření česnekové kotlety“, promícháme a krátce orestujeme.
Ještě horké navrstvíme do misky s připravenými bramborami. Nakonec poklademe zbylými plátky brambor.
Do rozšlehaného vajíčka, přidáme 2 PL smetany a nastrouhaný parmazán. Zamícháme a lžící poléváme brambory.
Takto připravenou misku vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 40 minut.