Gratinovaný mangold s bramborami

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 kg uvařených brambor
300 g mangoldu (spařených nakrájených listů včetně řapíku)
1 velká cibule
3 stroužky česneku
4 plátky Gazdovské slaniny
1 PL sádla
1 Tokajská klobása
1 PL hladké mouky
1 vajíčko
50 g nastrouhaného parmazánu
1/2 kelímku smetany na šlehání
1/3 syrové feferonky
sůl
pepř
1 KL koření česnekové kotlety

Postup přípravy receptu

  1. Zapékací misku vymažeme sádlem a větší polovinou brambor nakrájených na plátky, poklademe na dno a po okrajích misky. Posolíme a popepříme.

  2. Na pánvi usmažíme Gazdovskou slaninu, nakrájenou na kostičky s jemně nakrájenou cibulkou a feferonkou, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek a restujeme cca 2 minuty.

  3. Přidáme 1 PL mouky, rozmícháme. Asi po minutce přilijeme smetanu cca 6 PL. Přidáme mangold, sůl, pepř, a koření česnekové kotlety“, promícháme a krátce orestujeme.

  4. Ještě horké navrstvíme do misky s připravenými bramborami. Nakonec poklademe zbylými plátky brambor.

  5. Do rozšlehaného vajíčka, přidáme 2 PL smetany a nastrouhaný parmazán. Zamícháme a lžící poléváme brambory.

  6. Takto připravenou misku vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!