Gratinovaný květák se sýrovo-strouhankovou směsí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 středně velký květák (max. 1,5 kg rozebraný na středně velké růžičky)
- 60 g másla
- 3 PL hladké mouky
- 480 ml mléka
- 1 KL soli
- 1/4 KL čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 KL mletého muškátového oříšku
- 200 g nastrouhaného sýru Eidam (Gouda atp.)
- 2 stroužky česneku utřeného
- 50 g strouhanky
Postup Gratinovaný květák se sýrovo-strouhankovou směsí
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 190°C.
Květák uvaříme v páře (příp. ve vodě) do poloměkka, asi 10 minut.
2 PL másla rozpustíme v menším kastrolu a za stálého míchání šlehací metlou přidáváme mouku. Asi 2 minuty mícháme světlou jíšku, postupně přidáváme mléko a řádně vyšleháme dohladka. Za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny.
Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a česnek a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy 100 g).
Zapékací mísu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme 1/3 sýrové směsi. Na ni naskládáme uvařený květák a zalijeme zbytkem směsi.
Strouhanku promícháme s druhou polovinou sýra a nasypeme na směs.
Zbytek másla (30 g) nakrájíme na malé kousky a naskládáme ho na strouhankou směs.
Zapékací mísu přikryjeme (víkem nebo alobalem).
Pečeme 15 minut přikryté, pak odkryjeme a pečeme dalších 15 minut odkryté do zlatohněda.
Podáváme jen tak, se salátem nebo s houskou/ chlebem - podle chuti.