Gratinovaný květák se sýrovo-strouhankovou směsí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 středně velký květák (max. 1,5 kg rozebraný na středně velké růžičky)
60 g másla
3 PL hladké mouky
480 ml mléka
1 KL soli
1/4 KL čerstvě mletého černého pepře
1/4 KL mletého muškátového oříšku
200 g nastrouhaného sýru Eidam (Gouda atp.)
2 stroužky česneku utřeného
50 g strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C.

  2. Květák uvaříme v páře (příp. ve vodě) do poloměkka, asi 10 minut.

  3. 2 PL másla rozpustíme v menším kastrolu a za stálého míchání šlehací metlou přidáváme mouku. Asi 2 minuty mícháme světlou jíšku, postupně přidáváme mléko a řádně vyšleháme dohladka. Za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny.

  4. Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a česnek a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy 100 g).

  5. Zapékací mísu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme 1/3 sýrové směsi. Na ni naskládáme uvařený květák a zalijeme zbytkem směsi.

  6. Strouhanku promícháme s druhou polovinou sýra a nasypeme na směs.

  7. Zbytek másla (30 g) nakrájíme na malé kousky a naskládáme ho na strouhankou směs.

  8. Zapékací mísu přikryjeme (víkem nebo alobalem).

  9. Pečeme 15 minut přikryté, pak odkryjeme a pečeme dalších 15 minut odkryté do zlatohněda.

  10. Podáváme jen tak, se salátem nebo s houskou/ chlebem - podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!