Borůvkový koláč z Borovan pro domácí pekárnu
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 a ¾ dl mléka
- 1 žloutek
- 50 g (4 lžíce) rozpuštěného tuku (másla)
- 350 g polohrubé mouky
- větší špetka soli
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/3 kostky droždí
- trochu strouhaného perníku (nebo strouhaných piškotů apod.)
- 1 kg borůvek
- drobenka (150 g hrubé mouky, 150 g cukru, 80 g másla)
Postup Borůvkový koláč z Borovan pro domácí pekárnu
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny dáme suroviny na těsto, nejprve ty tekuté (mléko, žloutek, rozpuštěné máslo), pak mouku, cukr, který trochu promícháme s moukou, na jednu stranu nádoby dáme tu špetku soli a na druhou stranu droždí, které posypeme vanilkovým cukrem.
Po vykynutí dáme těsto na plech vyložený pečícím papírem, těsto rozprostřeme a necháme zvýšené okraje. Po celé ploše posypeme strouhaným perníkem, ale jen velice řídce (asi jako když silněji posolíme krajíc). Vše zasypeme borůvkami a celé pocukrujeme. Navrch ještě nasypeme drobenku. Po upečení okraje koláče potřeme vlahým máslem, aby brzo neztvrdly.
Skvělý recept na drobenku bez práce udělanou v domácí pekárně najdete v poznámce.