Francouzský dezert Flaugnarde s meruňkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- asi 8 velkých zralých meruněk
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml whisky
- 80 g cukru
- trochu dřeně z vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 75 g hladké mouky
Postup Francouzský dezert Flaugnarde s meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Koláčovou formu (průměr 25 cm) vymažeme máslem. Meruňky přepůlíme, odstraníme pecky a rozložíme je do vymazané formy řeznou stranou nahoru.
V míse prošleháme vejce s mlékem, smetanou, alkoholem, cukrem, vanilkou a špetkou soli. Do směsi přidáme mouku a pořádně rozšleháme, aby nezůstaly hrudky. Hotovou vaječnou směsí zalijeme připravené meruňky. Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut, až povrch lehce zezlátne. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.