Francouzské kuře na smetaně a bílém víně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí prsní řízky
- 100 g anglické slaniny (tenké plátky)
- 8 šalotek
- 3 lžíce másla
- hrst čerstvých hříbků nebo mražených hříbků(nakrájených na plátky)
- 100 ml bílého vína
- 2 stroužky česneku
- 300 ml vývaru
- 70 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- 2-3 snítky čerstvého tymiánu nebo v oleji naložené větvičky tymiánu
- pepř
- sůl
- petrželová nať
Postup Francouzské kuře na smetaně a bílém víně
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kusy (3-4 z jednoho řízku). Osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a necháme odležet.
V pánvi rozpálíme máslo a maso na něm dozlatova opečeme. Kousky masa vyndáme, na pánev rozložíme plátky slaniny a opečeme ji dokřupava.
Poté přisypeme půlky oloupaných šalotek, restujeme dozlatova a přidáme hříbky. Když se vypaří přebytečná tekutina, přilijeme víno a necháme ho zcela odpařit.
Poté obsah pánve zasypeme moukou, promícháme a prosmahneme a následně zalijeme teplým vývarem a mícháme.
Snížíme teplotu a do omáčky vrátíme maso a přidáme bobkový list a tymián. Prováříme 20 minut, občas promícháme a upravujeme hustotu omáčky.
Nakonec vydatně zasypeme petrželovou natí a povolíme smetanou ke šlehání.