Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 velká kachní prsa
sůl
pepř
80 g švestkových povidel
80 g sušených švestek
50 ml slivovice
kachního vývaru
Suroviny na bramborovou kaši:
800 g brambor
smetana
mléko
máslo
sůl
velkolistá petržel
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prsíčka si očistíme a kůži nařežeme na velké čtverce (neprořezáváme až do masa, nakrojíme čistě jen kůži), osolíme a opepříme. Kachní prsíčka položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Tuk nedáváme, kachna pustí dostatek sádla.

  2. Zprudka orestujeme z každé strany a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ještě dalších cca 10 minut.

  3. Sušené švestky si nakrájíme na kousky, přidáme do výpeku z kachny, necháme zavonět, přidáme slivovici (já ji nechám trošku provřít) a nakonec povidla. Pokud je konzistence hustší, tak ředím troškou kachního vývaru.

  4. Postup na kaši: Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Nakonec přidáme nasekanou zeleň. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.

  5. Prsíčka si nakrájíme na tenké plátky (maso musí být uvnitř růžové a být hodně šťavnaté), přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!