Fenykl dušený v rajčatovém pyré.
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 střední fenykl
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- špetka cukru
- trocha vody
Postup Fenykl dušený v rajčatovém pyré.
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji usmažíme na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme stejně nakrájený očištěný fenykl zbavený tvrdého košťálu a osmažíme dozlatova.
Trošku podlijeme cca 100 ml vody a podusíme do změknutí (5 minut), přidáme hustý rajčatový protlak, dle potřeby zředíme a ještě chvilku dusíme - pustí to moc dobrou šťávu, konzistence je asi jako lečo, přidáme špetku cukru a pak už jen osolit a opepřit. Fenykl udělal svoji specifickou chuť ale dušením se zmírní aroma, které někomu vadí - příloha žitný chléb nebo rýže, kterou k tomu mají Italové nejraději. Může být jako samostatný pokrm nebo podávaný k pečenému, dušenému či grilovanému masu.