Fazolková polévka z uzeného vývvaru

Recepty, Polévky

Suroviny

vývar z uzeného masa
2 lžíce sádla nebo oleje
trochu hladké mouky
1 cibule
2 vrchovaté lžičky sladké papriky
polévková zelenina (mrkev, celer, petržel, může být i trochu pórku, kapusty, kousek kedlubnu apod.)
mladé zelené fazolky (nakládané můžeme dát i s nálevem)
1–3 stroužky česneku
chilli paprika
vařené uzené maso na kostičky nebo pikantní klobása maďarského typu (nebo obojí)
200 g smetany nebo šlehačky – lze vynechat

Postup přípravy receptu

  1. Uzená žebírka nebo jiné uzené maso dáme uvařit do tlakového hrnce a podle slanosti uzeného masa buď přisolíme, nebo ne. Vařené maso obereme z kostí a pokrájíme na kostičky. Ze sádla, nakrájené cibule a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Když jíška začne brát načervenalou barvu, stáhneme hrnec z ohně a vmícháme červenou papriku, zamícháme, necháme zpěnit a rychle podlijeme po částech. Nejprve studenou vodou a pak uzeným vývarem a vymícháme nebo vyšleháme metličkou dohladka.

  2. Přidáme polévkovou zeleninu, chvíli necháme povařit. Pak vložíme fazolky, pár minut vaříme a přidáme i pokrájené uzené maso, nebo můžeme přidat i nějakou na kostičky pokrájenou uzeninu klobásku, salám apod. Nakonec vmícháme kelímek smetany nebo šlehačky.

  3. Kdo rád ostřejší, přidá si špetku chilli podle chuti, já si přidávám až do talíře, a tentokrát jsem dělala bez smetany, takovou dietnější verzi a je také moc dobrá. Pokud má někdo příliš slaný uzený vývar, přidá k zelenině dva oloupané a na kostičky nakrájené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!