Fazolková kyselka
Recepty, PolévkySuroviny
- 30 g másla
- 1 velká cibule
- cca 300 g čerstvých nebo mražených zelených fazolek (já jsem měla mix zelených a žlutých)
- 100 g paprikové pikantní klobásy (maďarská, chorizo...
- 2 PL hladké mouky
- 3 středně velké brambory
- 1 l vývaru nebo vody (zde kuřecí vývar)
- 0,25 l plnotučného mléka nebo 100 ml smetany na vaření
- ocet
- sůl, pepř
- popř. kopr
Postup Fazolková kyselka
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozehřejeme a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvíli restujeme, až klobása pustí tuk a barvu.
Přidáme očištěné, konců zbavené a na špalíčky nakrájené fazolky, na kostky nakrájené oloupané brambory, promícháme a zasypeme moukou. Za stálého míchání chvíli zarestujeme, poté přilijeme vodu nebo vývar a pod pokličkou necháme na mírném ohni probublávat. Občas zamícháme.
Když jsou fazolky i brambory měkké, vlijeme mléko nebo smetanu a necháme přejít varem. Až potom ochutíme solí, pepřem a octem, který přidáváme opatrně, po lžících. Polévku ještě chvíli provaříme a nakonec můžeme přidat asi lžíci nasekaného kopru.