Dýňová polévka se smetanou a zázvorem
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší dýně (Hokkaido je ideální, ale může být i máslová)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- sůl
- pepř
- opražená dýňová semínka (mohou být ale i pražené mandle nebo oříšky)
Postup Dýňová polévka se smetanou a zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Vybranou dýni podélně rozřízneme, vydlabeme semínka a obě půlky položíme na plech řezem vzhůru a pečeme asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky.
Kolem dýně můžeme nasypat vybraná a propláchnutá semínka, která nasolíme a pražíme na plechu o něco kratší dobu než dýně.
Zchladlou upečenou dýni snadno oloupeme (Hokkaido nemusíme) a kusy dužiny pak rozmixujeme.
Vložíme do hrnce, přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř a lžičku zázvoru a necháme krátce povařit.
Mezitím vyšleháme asi polovinu smetany a do již tuhé vmícháme lžičku zázvoru.
Do hotové polévky nalijeme zbylou část smetany, necháme jen prohřát a hned naléváme do talířů.
Do každého talíře dýňové polévky vložíme lžíci zázvorové šlehačky a ozdobíme několika praženými semínky.