Dušený hovězí pupek na pepři v cibulové omáčce

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího pupku
1 polévková lžíce pepře čtyř barev
1/2 kávové lžičky rychlosoli Praganda
4 velké cibule
sůl
pepř
3 bobkové listy
nové koření
20 dkg uzené slaniny
3 vařená vejce
hl. mouka
režná nit

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku odblaníme a vnitřní stranu potřeme rychlosolí Praganda (pro barvu, ale není to nutné), opepříme v hmoždíři rozdrcenou směsí pepřů.

  2. Opepřený a osolený plát hovězího pupku smotáme, pevně převážeme režnou nití, potřeme na povrchu směsí plnotučné hořčice a drceného pepře a necháme odležet do druhého dne.

  3. Zprudka opečeme v hrnci na kostky nakrájenou slaninu a vložíme na hrubší měsíčky nakrájené cibule.

  4. Jakmile je cibule zlatavé barvy, tak vložíme maso, aby se zatáhlo. Orestované maso podlijeme masovým vývarem tak, aby bylo do poloviny ponořeno.

  5. Pod pokličkou táhneme“ při minimálním varu 2-3 hodiny.

  6. Kontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vývar a opět táhneme“ pod pokličkou, dokud není maso krásně měkké.

  7. Dušené maso vyjmeme, odstraníme režnou nit a nakrájíme plátky.

  8. Vývar propasírujeme, čímž nám vznikne absolutně hladká omáčka, do které pro zvýraznění a obohacení chuti nakrájíme na kostičky na tvrdo uvařená vejce.

  9. Dohustíme dle potřeby instantní tmavou jíškou a ještě cca 5 minut necháme provařit.

  10. Výbornou přílohou jsou nové brambory s cibulkou nebo i houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!