Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g kuřecích žaludků
- kuřecí krky (kostra apod. - není nutné)
- 1 mrkev
- 1-2 řapíky řapíkatého celeru
- 1 zelená paprika
- 1 cibule (střední)
- 2 plátky slaniny (či uzený bok)
- 2-3 lžíce ovesných vloček (rozmixované)
- česnek (dle chuti)
- bobkový list
- kmín
- sladká mletá paprika
- celý pepř
- mletý pepř
- majoránka
- sůl
- zelená nať (libeček, pažitka)
Postup Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Postup přípravy receptu
-
Žaludky uvařit v tlakovém hrnci (1 litr vody, sůl, bobkový list, celý pepř, příp. kosti, krky, odřezky kuřecího i jiného masa) cca 30 minut.
V hrnci na polévku vyškvařit kostičky slaniny, osmažit cibuli, poté mrkev, celer, papriku zelenou, vše nakrájené a v tomto pořadí. V orestované zelenině zamíchat pořádnou lžíci mleté papriky a drcený či celý kmín, potom zalít přecezeným vývarem.
Přidat pokrájené žaludky, příp. maso obrané z kostí. Přisypat ovesné vločky, vařit do změknutí mrkve. Nakonec dochutit česnekem, majoránkou, čerstvě mletým pepřem, zelenou natí.
Kdo má rád, přiostří si dle svého zvyku (např. feferonkou do základu před zalitím vývarem). Já si přidávám Tabasco přímo do talíře, přítel poslední dobou ostré nějak nemusí mít.