Drobenkové mini bochánky / mazance

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry čerstvě nastrouhané
30 g droždí
špetka soli
120 g rozpuštěného másla
cca 280 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
rozinky předem namočené v rumu
mandle nasekané nebo ořechy či kandované ovoce - dle chuti
Dále:
1 rozšlehané vejce
drobenka (umíchaná z másla, polohrubé mouky, cukru krupice a vanilkového cukru)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí, přilijeme trochu mléka a jemně promíchneme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy pak přidáme ke kvásku zbylé mléko, rum, rozinky a mandle dle chuti, případně ořechy či kandované ovoce, vše nahrubo promíchneme, pak zalijeme vlažným máslem a za pomoci vařečky těsto vypracujeme dohladka. Čím déle budeme těsto propracovávat, tím bude lepší, jelikož se do něj hnětením dostává více vzduchu. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme cca 45 minut kynout.

  3. Po nakynutí z těsta vytvoříme několik (12-18 kusů) stejně velkých dílků, které v dlaních ještě propracujeme a ukoulíme z nich hladké minimazanečky, které necháme na stole krátce odpočinout.

  4. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme nebo posypeme drobenkou a skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova cca 20 minut - dle jejich velikosti. Po upečení necháme vychladnout.

  6. Drobenkové mini bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako sladký jednoporcový moučník k snídani či svačině.

  7. Drobenku dle chuti můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!