Drobenkové mini bochánky / mazance
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry čerstvě nastrouhané
- 30 g droždí
- špetka soli
- 120 g rozpuštěného másla
- cca 280 ml vlažného mléka
- 2 lžíce rumu
- rozinky předem namočené v rumu
- mandle nasekané nebo ořechy či kandované ovoce - dle chuti
- Dále:
- 1 rozšlehané vejce
- drobenka (umíchaná z másla, polohrubé mouky, cukru krupice a vanilkového cukru)
Postup Drobenkové mini bochánky / mazance
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí, přilijeme trochu mléka a jemně promíchneme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy pak přidáme ke kvásku zbylé mléko, rum, rozinky a mandle dle chuti, případně ořechy či kandované ovoce, vše nahrubo promíchneme, pak zalijeme vlažným máslem a za pomoci vařečky těsto vypracujeme dohladka. Čím déle budeme těsto propracovávat, tím bude lepší, jelikož se do něj hnětením dostává více vzduchu. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme cca 45 minut kynout.
Po nakynutí z těsta vytvoříme několik (12-18 kusů) stejně velkých dílků, které v dlaních ještě propracujeme a ukoulíme z nich hladké minimazanečky, které necháme na stole krátce odpočinout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme nebo posypeme drobenkou a skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova cca 20 minut - dle jejich velikosti. Po upečení necháme vychladnout.
Drobenkové mini bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako sladký jednoporcový moučník k snídani či svačině.
Drobenku dle chuti můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy.