Dortíky v kalíšku

Recepty, Moučníky

Suroviny

340 g rozpuštěného másla ne horkého
400 g krupicového cukru
4 vejce
200 ml horké vody
75 g kakaa holandského typu
370 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka vanilky
250 g kysané smetany
máslo na vymazání sklenic
Na krém: 500 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
250 g mascarpone
Na dokončení jahody nebo jakékoliv oblíbené ovoce

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku rozpustíme máslo, pak vyšleháme s krupicovým cukrem, postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Šlehačem dohladka prošleháme kakao s horkou vodou a vmícháme do ušlehané vaječné směsi.

  2. Postupně střídavě zamícháme kysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkou. Vlijeme do máslem vymazaných sklenic se širokým a rovným hrdlem asi do 2/3 jejich výšky.

  3. Postavíme na plech a pečeme asi 40 minut na 160-180°C. Mezitím si klasicky uvaříme pudink, osladíme vanilkovým cukrem a prochladlý našleháme s mascarpone. Dáme chladit.

  4. Vychladlý piškot ze sklenic vyklopíme, sklenice umyjeme a dobře vysušíme. Piškotové pyramidy podélně rozkrojíme na díly o výšce cca 3 cm (podle výšky sklenic).

  5. Postupně vracíme zpět do skleniček v pořadí: piškot, vrstva krému, jahůdky, piškot atd až do naplnění skleniček. Zdobíme krémem, ovocem, šlehačkou, všechno podle chuti.

  6. Pokud je piškot pečený na plechu jako plát, dají se vykrájet formičkami jakékoliv tvary a skládat stejně na sebe s krémem a ovocem jako dortíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!