Dortíky v kalíšku
Recepty, MoučníkySuroviny
- 340 g rozpuštěného másla ne horkého
- 400 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 200 ml horké vody
- 75 g kakaa holandského typu
- 370 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka vanilky
- 250 g kysané smetany
- máslo na vymazání sklenic
- Na krém: 500 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- 250 g mascarpone
- Na dokončení jahody nebo jakékoliv oblíbené ovoce
Postup Dortíky v kalíšku
Postup přípravy receptu
-
V kastrolku rozpustíme máslo, pak vyšleháme s krupicovým cukrem, postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Šlehačem dohladka prošleháme kakao s horkou vodou a vmícháme do ušlehané vaječné směsi.
Postupně střídavě zamícháme kysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkou. Vlijeme do máslem vymazaných sklenic se širokým a rovným hrdlem asi do 2/3 jejich výšky.
Postavíme na plech a pečeme asi 40 minut na 160-180°C. Mezitím si klasicky uvaříme pudink, osladíme vanilkovým cukrem a prochladlý našleháme s mascarpone. Dáme chladit.
Vychladlý piškot ze sklenic vyklopíme, sklenice umyjeme a dobře vysušíme. Piškotové pyramidy podélně rozkrojíme na díly o výšce cca 3 cm (podle výšky sklenic).
Postupně vracíme zpět do skleniček v pořadí: piškot, vrstva krému, jahůdky, piškot atd až do naplnění skleniček. Zdobíme krémem, ovocem, šlehačkou, všechno podle chuti.
Pokud je piškot pečený na plechu jako plát, dají se vykrájet formičkami jakékoliv tvary a skládat stejně na sebe s krémem a ovocem jako dortíky.