Dort sýr

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
200 g 70% čokolády
100 g másla
150 g moučkového cukru
7 vajec
150 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
vanilkový cukr
citrónová kůra
lžička mleté skořice
Krém:
3 smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády
100 g mléčné čokolády
50 ml šťávy z pomeranče
3 ztužovač šlehačky
Marcipánová hmota:
150 g moučkového cukru
150 g sušeného mléka
2 lžíce oleje
trochu vody
mandlovou trest podle chuti
potravinářská barva podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: V míse nad párou rozpustíme čokoládu, tu pak smícháme s cukrem a změklým máslem, přidáme žloutky a umícháme do pěny, potom přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. K bílkům přidáme vanilkový cukr a ušleháme tuhý sníh který přidáme k připravené hmotě. Těsto dáme do vymazané formy a pečeme cca 20-25 minut na 180-200°C podle trouby, když začne vonět přikryjeme alobalem abychom nepřipálili vrch. Po upečení necháme důkladně vychladnout.

  2. Krém: Smetanu pomerančovou šťávu a čokoládu rozlámanou na kousky dáme do hrnce a pomalu přivedeme k varu, necháme 2-3 minuty povařit, poté sundáme a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout. Než budeme krém dávat na dort, přidáme ztužovač a ručním šlehačem vyšleháme do tuha.

  3. Marcipán: Cukr a mléko prosejeme, přidáme zbytek surovin a vše pečlivě propracujeme.

  4. Když máme korpus vychladlý a krém hotový, rozkrojíme korpus, pomažeme krémem jako klasický dort. Potom odkrojíme z dortu trojuhelník, pomažeme ze všech stran krémem a dáme pořádně ztuhnout. Po ztuhnutí potahujeme marcipánovou hmotou a zdobíme jak se nám líbí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!