Dort s ovocem a polevou

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus průměr 25 cm:
9 vajec
270 g cukru
9 PL oleje
360 g polohrubé mouky
1 vrchovatá PL vanilkového pudinku v prášku
vanilkový cukr
špetka soli
Krém na naplnění:
1 vysokoprocentní smetana
2x kysaná smetana po 250 g
1 plechovka ananasu
1 pudink Ole
Krém na omazání:
1 změklé máslo
1 sáček pudinku s příchutí lískových oříšků
300 ml mléka
2 PL cukru
Poleva:
250 ml vysokoprocentní smetany
1 hořká čokoláda
2 PL hořkého kakaa
Přízdoba:
ovoce
pár kvítků z marcipánu
lískové ořechy v čokoládě

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se solí vyšleháme do polotuha, přidáme cukry a došleháme do tuha. Přidáme žloutky a zašleháme je do směsi. Potom za stálého šlehání vlijeme olej. Nakonec přesijeme mouku s pudinkem a zlehka a dobře vpracujeme do vaječné směsi. Formu přestříkneme olejem na pečení, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě a 160°C cca 40 min. Před vytažením vyzkoušíme upečenost špejlí. Korpus necháme asi 10 min ve formě a následně jej překlopíme na mřížku vychladnout.

  2. Z mléka cukru a pudinku svaříme klasicky hustý pudink a dáme jej pod fólii vychladnout. Změklé máslo v míse vyšleháme do hladka. Pudink nejdříve projedeme metlami, aby byl hladký a pak jej vyšleháme do hladkého krému spolu s máslem.

  3. Do mísy vylejeme smetanu, kysané smetany, polovičku šťávy z kompotu a přidáme pudink Olé. Metlami vše dobře vyšleháme. Pokud by se zdál krém řidší, přidáme buď ztužovač a nebo ještě trochu pudinku Ole. Nakonec zapracujeme ananas.

  4. Smetanu, nalámanou čokoládu a kakao dáme pomalu zahřívat za občasného míchání. Až bude vše hladké a rozpuštěné, odstavíme.

  5. Korpus obřízneme dvakrát nožem a nití jej prořízneme. Prokapeme vnitřky pomocí lžíce zbylou štávou a naneseme krém s ananasem. Ale nerozetřeme až do krajů, necháme si 0,5cm rezervu. Takto zkompletujeme celý dort.

  6. Máslový krém naneseme na boky dortu a pomocí špachtle roztíráme a vtlačujeme do spár. Potřeme i vršek a dobře vyhladíme.

  7. Čokoládovou polevu, pokud nám zchladla a lehce zahoustla nejdřív pomocí zdobícího sáčku nanášíme na kraj dortu a necháváme lehce stéci. Nakonec rozetřeme polevu na vršek. Nyní dle fantazie zdobíme vršek ovocem, bonbóny či marcipánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!