Dort s ovocem a polevou
Recepty, DortySuroviny
- Korpus průměr 25 cm:
- 9 vajec
- 270 g cukru
- 9 PL oleje
- 360 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá PL vanilkového pudinku v prášku
- vanilkový cukr
- špetka soli
- Krém na naplnění:
- 1 vysokoprocentní smetana
- 2x kysaná smetana po 250 g
- 1 plechovka ananasu
- 1 pudink Ole
- Krém na omazání:
- 1 změklé máslo
- 1 sáček pudinku s příchutí lískových oříšků
- 300 ml mléka
- 2 PL cukru
- Poleva:
- 250 ml vysokoprocentní smetany
- 1 hořká čokoláda
- 2 PL hořkého kakaa
- Přízdoba:
- ovoce
- pár kvítků z marcipánu
- lískové ořechy v čokoládě
Postup Dort s ovocem a polevou
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí vyšleháme do polotuha, přidáme cukry a došleháme do tuha. Přidáme žloutky a zašleháme je do směsi. Potom za stálého šlehání vlijeme olej. Nakonec přesijeme mouku s pudinkem a zlehka a dobře vpracujeme do vaječné směsi. Formu přestříkneme olejem na pečení, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě a 160°C cca 40 min. Před vytažením vyzkoušíme upečenost špejlí. Korpus necháme asi 10 min ve formě a následně jej překlopíme na mřížku vychladnout.
Z mléka cukru a pudinku svaříme klasicky hustý pudink a dáme jej pod fólii vychladnout. Změklé máslo v míse vyšleháme do hladka. Pudink nejdříve projedeme metlami, aby byl hladký a pak jej vyšleháme do hladkého krému spolu s máslem.
Do mísy vylejeme smetanu, kysané smetany, polovičku šťávy z kompotu a přidáme pudink Olé. Metlami vše dobře vyšleháme. Pokud by se zdál krém řidší, přidáme buď ztužovač a nebo ještě trochu pudinku Ole. Nakonec zapracujeme ananas.
Smetanu, nalámanou čokoládu a kakao dáme pomalu zahřívat za občasného míchání. Až bude vše hladké a rozpuštěné, odstavíme.
Korpus obřízneme dvakrát nožem a nití jej prořízneme. Prokapeme vnitřky pomocí lžíce zbylou štávou a naneseme krém s ananasem. Ale nerozetřeme až do krajů, necháme si 0,5cm rezervu. Takto zkompletujeme celý dort.
Máslový krém naneseme na boky dortu a pomocí špachtle roztíráme a vtlačujeme do spár. Potřeme i vršek a dobře vyhladíme.
Čokoládovou polevu, pokud nám zchladla a lehce zahoustla nejdřív pomocí zdobícího sáčku nanášíme na kraj dortu a necháváme lehce stéci. Nakonec rozetřeme polevu na vršek. Nyní dle fantazie zdobíme vršek ovocem, bonbóny či marcipánem.