Vepřový plátek v kedlubnovém krému

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700 g vepřové plece vcelku
170 g gazdovské slaniny(může být i anglická,nebo spišská)
1 cibule
1 větší kedluben cca 450 g
plnotučná hořčice
čtyřbarevný pepř(mlýnek Kotányi/může být i obyčejný černý mletý)
sůl
lžíce oleje
pár lístků libečku na závěr/lze vynechat
(nit na zajištění masa)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, 1/4kedlubnu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zbytek nakrájíme na větší kostky.

  2. Maso opláchneme a osušíme. Ostrým, úzkým nožem do něj prořízneme otvor, který zlehka vyplníme hořčicí.

  3. Ze slaniny ukrojíme delší špalíčky, které natlačíme do otvoru v mase. Maso pro udržení hezkého tvaru utáhneme nití, lehce osolíme a posypeme pepřem.

  4. Zbývající část slaniny nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci osmahneme do zlatavé barvy. Část osmažené slaniny odebereme bokem na pozdější úpravu.

  5. Ke zbytku do hrnce přidáme cibuli a lehce orestujeme. Odhrneme ke straně hrnce, vložíme připravené maso a ze všech stran prudce orestujeme. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme polévkovou lžíci hořčice a promícháme.

  6. Vše zasypeme kedlubnou, nakrájenou na kostky, hrnec uzavřeme víkem a od doby varu dusíme pod tlakem 30minut.

  7. Poté hrnec ochladíme, otevřeme, měkké maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.

  8. Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme nastrouhanou část kedlubny a chvilku provaříme.

  9. Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s připraveným krémem a bramborovým knedlíkem.

  10. Na talíři posypeme nasekaným libečkem a osmaženou slaninou.

  11. Pokud budeme připravovat v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedluben pustí hodně šťávy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!