Špenátová polévka s řapíkatým celerem a ricottou
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 šalotky
- 4 jarní cibulky
- 2 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 200 g baby špenátu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 g ricotty
- hrst čerstvých lístků bazalky
- 1 lžíce másla
- 1 lžička oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup Špenátová polévka s řapíkatým celerem a ricottou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve je třeba si všechnu zeleninu nachystat. Špenátové lístky pořádně omyjte pod proudem tekoucí vody a ponechte okapat v cedníku. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. I jarní cibulku nakrájejte včetně zelené částí na tenká kolečka. Stejně tak nakrájejte i omyté řapíky celeru na malé kostky (snáze pak změknou a uvolní chuť). Do hodně velkého hrnce (viz tipy a triky) dejte rozpustit na středním plameni1 lžíci másla s 1 lžičkou oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a smažte na něm šalotku asi tak 7 minut do mírně zlatavé barvy. Přidejte všechnu jarní cibulku a tak minutku opékejte. Poté přimíchejte kostičky celeru, které budou na tuku potřebovat tak 5 minut a neustále míchejte. K celeru prolisujte (nebo přidejte najemno nakrájený) česnek a jen necelou minutu opékejte, aby se rozvinulo jeho aroma, ale přitom nezhořkl. Jako poslední přijde do hrnce všechen špenát. Ani teď nezapomeňte na neustálé míchání, aby se vám zelenina nepřipálila. Po asi 5 minutách špenátové listy zcela zavadnou a pustí trošku vody. V tuto chvíli přilijte k zelenině vývar, vložte do něj několik lístků celerové natě a společně provařte asi tak 6 minut, až se všechny chutě krásně propojí do jediného celku. Polévku přesuňte do vysoké nádoby, nebo ji mixujte přímo v hrnci ponorným mixérem až do hladké konzistence. Přidejte velkou hrst čerstvých lístků bazalky a pořádně promixujte. Nakonec do polévky vmíchejte 125g ricotty a naposledy pořádně promixujte do jemného krému. Osolte a opepřete podle vaší chuti. Vraťte hrnec na plotnu a polévku už nevařte, jen mírně ohřívejte. Podávejte s čerstvě mletým pepřem a lístkem bazalky (nebo celerové natě), případně dozdobené lžičkou smetany.