Dort s krémem a marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
160 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
160 g cukru krupice
Krém:
0,5l mléka
3 balíčky libovolného pudinku
1 lžíce cukru moučka
250 g másla
Zdobení:
1 dávka marcipánové hmoty
škrob

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do vzniklé tuhé pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku (nejlépe po částech přes sítko).

  2. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 170°C. (Pozor: Troubu prvních 10-15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl!).

  3. Uvaříme pudink z mléka, prášku a 1 lžíce cukru. Hotový odstavíme a častěji při chladnutí promícháme, abychom zabránili vytvoření škraloupu.

  4. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému. Když je pudink vychladlý, opatrně po malých dávkách jej vešleháme do máslového základu. (Pozor: Obě složky by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!).

  5. Vychladlý korpus rozřežeme, naplníme vychladlým krémem.

  6. Marcipánovou hmotu rozválíme (aby nelepila, můžeme použít trochu škrobu) a korpus ozdobíme dle přání.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!