Dort s krémem a marcipánem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 160 g polohrubé mouky
- 4 lžíce oleje
- 160 g cukru krupice
- Krém:
- 0,5l mléka
- 3 balíčky libovolného pudinku
- 1 lžíce cukru moučka
- 250 g másla
- Zdobení:
- 1 dávka marcipánové hmoty
- škrob
Postup Dort s krémem a marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do vzniklé tuhé pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku (nejlépe po částech přes sítko).
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 170°C. (Pozor: Troubu prvních 10-15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl!).
Uvaříme pudink z mléka, prášku a 1 lžíce cukru. Hotový odstavíme a častěji při chladnutí promícháme, abychom zabránili vytvoření škraloupu.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému. Když je pudink vychladlý, opatrně po malých dávkách jej vešleháme do máslového základu. (Pozor: Obě složky by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!).
Vychladlý korpus rozřežeme, naplníme vychladlým krémem.
Marcipánovou hmotu rozválíme (aby nelepila, můžeme použít trochu škrobu) a korpus ozdobíme dle přání.